Psikethica
İlk Başvuru
PSIKETHICA
Psikethica, insan zihni ile ilgileniyor. Zihin denilen büyük evreni, anlama, iyileşme ve felsefe ile sınırlayalım şimdilik.
Zihin kuramı (felsefe ve bilim), zihnin iç yapısı (bilinçdışı–psikanaliz), zihinler arası etkileşim (psikodrama) Psikethica içeriklerinde sıkça karşınıza çıkacak.
Bu temalar için Psike ve Ethica birleşti ve zihin için yaptığımız çalışmalarımızın ve aynı zamanda topluluğumuzun ismini oluşturdu: Psikethica.
Psikethica, bir psikoterapi ve bilgi üretim merkezi. Kendini bilimsel mirası ile çerçevelendirmiş bir akademi (aslında bir atölye) ve grup çalışmaları (psikodrama, sosyodramatik atölyeler vb) için bir toplanma/çalışma alanı.
Özetle Psikethica sadece terapilerin yapıldığı bir merkez değil. Psikiyatri, psikoloji, felsefe ve sanatın çeşitli alanlarında düşünüyor, üretiyor ve paylaşıyoruz. Freud’a göre sağlıklı insan üretkendir ve sevmeyi/sevilmeyi bilir. Psikolojik iyilik hali, mutluluk gibi bir kavrama indirgenemez: Ruhsal dinamizm ile (örneğin psikodinamik yaklaşım) ele alınır bir anlamda.
Psikethica’da yürütülen etkinlik ve atölyeler için internet sitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı takip edin öncelikle. Bu alanlara meraklı biriyseniz ve bizi takip ediyorsanız, yapmanız gereken tek şey 0532 639 66 32 nolu telefondan bilgi almak ve ihtiyacınız olan veya ilgilendiğiniz şey hangi aktivite ise size ulaşmamız için bilgilerinizi kaydettirmek olacak.
Eğer Psikethica’ya psikiyatrik değerlendirme ve terapi/danışmanlık gereksiniminiz için başvuruyorsanız aşağıdaki metni okumanız gerekiyor.
Psikethica nasıl çalışır?
Öncelikle neye ihtiyacınız olduğunu anlamamız gerekiyor.
Her birimizin bir iç dünyası var ve biz bilgilendirme metninde buna (ruh, psikoloji veya zihin gibi kavramlar yerine) psikolojik dünya diyeceğiz. Psikiyatri ise başka bir kavram olarak karşınıza çıkacak: Psikolojik dünyanızı anlamayı ve iyileştirme amaçlı müdahale yollarını içeren kapsamlı alana psikiyatri diyoruz özetle.
Psikiyatri ve psikoloji, birbirinin yerine kullanılabilen veya birbirine rakip kavramlar değil. Metni okuduğunuzda veya metin içindeki linklere tıkladığınızda bu iki kavramın nerede ve nasıl kullanıldığına dikkat etmeniz yeterli olacaktır.
Merkezimizde psikiyatristler ve klinik psikologlar ekip olarak çalışıyor. Klinik süreçleri birlikte ele alıyoruz ancak bireysel psikoterapide çoğunlukla tek bir terapistle (psikiyatrist veya klinik psikolog) çalışırsınız ve bu alan bir kaç durum (psikiyatrik değerlendirme ölçeklerinin uygulanması ve süpervizyon) dışında dışarıya kapalıdır.
Bireysel psikoterapi öznel bir süreçtir ve bilgiyi içeride tutan özel bir çerçevesi vardır. Ölçek ve testlere nadiren başvururuz (aşağıda değineceğiz) ancak tanısal araçlarda da, süpervizyon süreçlerinde de kimlik bilgileriniz ve sizi siz yapan öznel yaşantılarınız diğer uzmanlarımızla bile paylaşılmaz.
Yani uzmanlarımız yalnızca gerekli görüldüğünde birbirilerinden fikir alır ve tedavi süreçlerini birlikte planlayabilirler. Bu yüzden, süpervizyonlar, kurum içi eğitimler, akademik ve kuramsal tartışmalar, kural gereği anonim olarak yürütülür. Eğitim, bilgi üretimi ve bilimsel çerçeve, iyileşme sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır.
Bize başvurduğunuzda, psikolojik değerlendirme ve iyileşme sürecini planlamak için bazı aşamalar olacak. Önce psikolojik dünyanızı anlamaya çalışacağız, sonrasında da etkin müdahale yollarının ne olabileceği hakkında bilgi edineceksiniz. Bu süreç bilimsel bir çerçeve ile planlandı ve elinizdeki metni bir kılavuz olarak kullanabilirsiniz.
Neden buradasınız veya neye ihtiyacınız var?
Telefonla veya yazışarak psikolojik bilgilerinizi bizimle paylaşmanızı istemiyoruz. Psikolojiniz size ait ve gizliliğinizi korumamız gerekiyor. Bu bilgileri klinisyenlerinizle yüz yüze paylaşacağınız uygun ve yeterli zamanı sizin için sağlamak amacıyla randevu sistemiyle çalışıyoruz.
İlk görüşme değerlendirme görüşmesi olduğundan klinisyeniniz ayırıcı tanı amaçlı size çeşitli sorular soracak ve kendinizi ifade etmeniz için gerekli zamanı ayıracaktır.
Psikethica’da, bilimsel mirasımıza bağlı bir çerçevemiz var ve gerekli ilk bilgiyi sadece klinisyenlerimize aktarabilirsiniz.
Merkezimize gelmeden önce size göndereceğimiz kayıt formunu doldurmanız sizin için değerlendirme randevusunu oluşturmamız için yeterli olacak.
Psikolojik değerlendirme
Merkezimizde çalışan klinisyenlerimiz tarafından yapılacak olan ayrıntılı psikolojik değerlendirmeniz ile Psikethica’daki yolculuğunuz başlar. Bu görüşmede amaç herhangi bir psikiyatrik tanınınızın olup olmadığının değerlendirilmesi, kişilik örüntünüz ile ilgili formülasyonunuzun yapılması ve uygun tedavi yaklaşımlarının belirlenmesidir.
Bu değerlendirme yaklaşık 50 dakika sürer ve klinisyenin sizi dinlemesi ve değerlendirmesine ek olarak gerekli görülürse dijital ortamda gerekli görülen klinik değerlendirme ölçekleri uygulanır.
Bu aşamada psikolojik değerlendirmenin bir parçası olan tıbbi durum değerlendirmesi de yapılır, ruhsal durumunuzun altında yatan bir tıbbi rahatsızlıktan şüphelenildiyse çok sık olmamakla beraber gerekli görülürse laboratuvar testleri, görüntüleme veya diğer branşlar ile konsültasyon istenir.
Değerlendirme görüşmelerinin sonunda klinisyeniniz, sizin sorunlarınızı, kişilerarası ilişkilerinizi, gündelik yaşamdaki işlevselliğinizi ve ruhsal yapılanımınızı anlamış ve size geribildirimler vermiş olacak. Sonrasında bilimsel bir yol haritası oluşturacağız.
Psikolojik değerlendirme ile ilgili seanslar ortalama 1-3 seanstır. Bu süreçte çeşitli teröpatik müdahaleler gerekirse yapılır, ihtiyaç duyuluyorsa ilaçla tedavi için planlamalar yapılır, ilaç ile yapılan tedavi süreci hekiminizce yürütülür. Psikolojik değerlendirme sonrasında ruhsal durumunuzda stabilizasyon öncelikli hedefimizdir.
Gereksiniminiz eğer psikoterapi ise hangi psikoterapi ekolünün sizin için uygun olduğu, bireysel psikoterapinin mi yoksa grup terapisinin mi uygun olacağı hakkında bilgiyi klinisyeniniz sizinle ayrıntılı görüşme yapacak ve süreç sizinle birlikte planlanacaktır.
Edinilen bütün bilgiler, gizlilik prensibine bağlı kalarak klinisyenlerimiz tarafından muhafaza edilir ve üçüncü kişilerle paylaşılmaz.
Psikoterapi/tedavi planı
Psikethica, değerlendirme sürecinin sonunda, tanı, formülasyon ve terapi (iyileşme) ile ilgili bilimsel görüşünü klinisyeniniz ayrıntılı anlatımı ile sunar ve terapi/tedavi’nin gerekli olup olmadığını, gerekli ise hangi modelin daha uygun olduğunu ve seçenekleri deklare eder. Bundan sonraki süreç ve terapi/tedavi planı, hasta ve klinisyenin birlikte karar verecekleri bir işleyiştir. Bu süreçte gerekirse kurum içi konsültasyon ve süpervizyonlar yapılır.
Psikoterapi uygun görülüyorsa merkezimizde çalışan psikoterapistlere, grup terapilerine ya da uygun terapi yöntemini yürüten bir dış merkeze yönlendirilebilirsiniz.
Psikolojik değerlendirme öncesinde yapmanız gerekenler
Klinik psikologlarımızla yapacağınız psikolojik değerlendirme görüşmesine gelmeden önce elinizde varsa bundan önceki merkezlerde yaptırmış olduğunuz laboratuar tetkikleri, tıbbi görüntüleme (MR, tomografi gibi) raporları, varsa hastane yatış bilgi formunun fotokopilerini ve eğer kullanıyorsanız ilaçlarınızı yanınızda getirmenizi istiyoruz.
Şimdi ne yapmanız gerekiyor?
Eğer bilgilendirme metnini buraya kadar okuduysanız sürece ilişkin genel bir bilgi edinmiş olmalısınız. Randevu almak için koordinatörümüz Ergin Baltacı‘ya ulaşarak talebinizi belirtin. Kendisi size temel bilgilerinizi girmeniz için kayıt formunu gönderecek. Sistemimizde kayıt oluşturmak için gerekli olan diğer bilgileri formda göreceksiniz, bunları özenle doldurmanızı istiyoruz. Sizden beklentimiz randevunuzu oluşturmanız ve Psikethica Moda ofise randevu saatinizde gelmeniz, böylelikle bu yolculuğa beraber ilk adımı atmış olacağız.
Beklentileriniz olmalı mı?
Elbette!
Ancak bize başvurduğunuzda sürece ilişkin ayrıntılı bir bilgiye sahip olmanızı, ne istediğinizi tam olarak bilmenizi beklemiyoruz. Siz sadece bize başvurmanıza neden olan sorunlarınızla ilgili bizimle birlikte bilimsel bir keşfe, anlama ve iyileşme sürecine ilişkin bir yolculuğa çıkmaya ve çaba harcamaya gönüllü olun.
Daha önce psikiyatri alanında başka deneyimleriniz olmuş olabilir ve bu konuda belli bir deneyimsel bilgiye veya internetten/kitaplardan edinmiş olduğunuz bilgilere sahip olabilirsiniz. Sizin için olumlu veya olumsuz etki bırakmış olan bu deneyimleriniz bizim için önemli ve bu konuda sizden ayrıntılı bilgi alacağız.
Ancak şunu unutmamak gerekiyor: deneyim yoluyla veya popüler kültürden edinmiş olduğunuz bilgilerin değişkenliği ve çoğu zaman güvenilmezliği nedeniyle biz büyük olasılıkla yeni bir başlangıca sizi davet edeceğiz ve belki de bildiğiniz şeyleri unutmanızı talep edeceğiz. Psikoterapi tamamen öznel bir süreçtir ve hiçbir birey genel geçer bir bilgiye indirgenemez. İnsanın iç dünyası herhangi bir şeye sığamayacak kadar büyüktür ve biriciktir.
Ruhsal tanı ve formülasyon
Psikiyatrik tanıya, eğer altta yatan biyolojik bir neden yoksa, DSM, ICD gibi tanı kılavuzları ve klinik değerlendirme ölçeklerinden faydalanılarak ama esas olarak klinisyenin değerlendirmesi ile ulaşılır.
Tanı, çoğunlukla, biyolojik hastalıklarda olduğu gibi nesnel verilere bağlı olarak oluşturulan kesin ve değişmez bir sonuç değil, psikoterapi sürecinde terapiste ve hastaya yol gösteren bir bilgi edinme aracıdır. Yani bir bireyin iç dünyası veya ilişkilerinde yaşadığı sorunlar, her birey için tanı araçlarının yardımıyla, ancak daha önemlisi psikoterapi yolculuğunda deneyimle edinilen bilgiler ile yeniden ve yeniden keşfedilir ve tanımlanır.
Bu anlamda Psikethica’nın yaklaşımında tanı dinamik ve değişken bir yol göstericidir, formülasyon ise esası oluşturur. Bireyin iç dünyası ve ilişkilerinden oluşan benzersiz yapı bir tanıya çoğunlukla indirgenemez ama formüle edilebilir.
Psikethica, semptom odaklı değil ilişki odaklı bir değerlendirme sürecini merkeze alan bilimsel ekole bağlıdır ve yaşadığınız içsel veya ilişkisel sıkıntılar (semptomlar) başlangıçtaki hipotezi oluşturmak için bizlere yardımcı olur.
Temel hedef semptomları kümeleyip bir tanı oluşturmak ve bu semptomları gidermeye yönelik tedavi planlamak değildir. Çünkü semptomlar kesitseldir ve eğer ilişkiyi merkeze alan bütünlüklü bir değerlendirme yapılmazsa yanıltıcı olabilir.
Bir semptom kümesine (örneğin depresif yakınmalar) nedenselliği anlamadan tanı ve tedavi yaklaşımı geliştirmek geçici bir iyileşme sağlayabildiği gibi yeterince anlaşılmamış (formüle edilmemiş) bir süreç, işleri daha da karmaşık hale getirebilir. Örneğin ilişkilerinde dönemsel sorunlar yaşayan bir bireyin depresif belirtiler göstermesi olağan bir ruhsal tepkidir ve Majör Depresyon tanısı koymak ve antidepresan başlamak ilk tercih olamaz.
Bu nedenle merkezimizde ilişki odaklı değerlendirmeyi ve psikoterapi yaklaşımını temel alıyoruz. Psikodinamik yaklaşım adı verilen bu modelde vurgu bireye ve görünürdeki semptomlarına değil, ötekiler ile ilişkisine, benzersiz iç dünyasına (bilinçdışı) ve çocukluktan itibaren ele alacağımız geçmiş yaşantılarına yöneliktir.
Özetle formülasyon ile bir bireyin bütüncül olarak değerlendirilmesini ve tedavi sürecinin belirli bilimsel ilkelere göre planlanmasını sağlıyoruz.
Peki, eğer semptomları esas unsur olarak ele almıyorsak semptomları tespit eden, kümeleyen ve ölçekleyen klinik değerlendirme ölçeklerine neden ihtiyacımız var?
Bunlar, size ve bize zaman kazandıran ve neye ihtiyacınız olduğu ile ilgili ilk fikri edinmemize yardımcı olacak bir yardımcı enstrüman seti olarak planlandı. Psikethica’daki yolculuğunuzda bir başlangıç noktası belirlememiz, yaşadığınız süreç ile ilgili bir hipotez oluşturmamız ve sonrasında başlayacak olan esas süreçte belirli aralıklarla bu enstrümanları kullanarak süreci nesnel verilerle ölçeklememiz için oldukça elverişli araçlara sahibiz.
Bu nedenle ölçme araçları bizim için oldukça önemlidir ancak unutulmaması gereken şey süreçte esas olan şeyin ilişki olduğudur. Psikoterapi bir ilişki serüvenidir. İnsan bir makine değildir.
Klinik değerlendirme ölçekleri
Psikethica’da değerlendirme ölçekleri dijital ortamda uygulanır. Yapay zeka yardımıyla her ölçek için bir histogram oluşturulur ve bu veri klinisyenlerimiz tarafından raporlanarak psikiyatristlerimize sunulur. Oluşturulan raporda hem ölçek sonuçlarının klinik yorumu hem de ilk görüşmeyi yapan klinisyenin profesyonel görüşü yer alır.
Ölçeklerin dijital sonucu aşağıda verilen örneklerdeki gibi görüntülenir: Aşağıdakiler, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu ön tanısı düşünülen danışanlara uygulanmış iki farklı testi örnekliyor.
ÖRNEK 1: ASRS Yetişkin Dikkat Ölçeği Histogramı
ÖRNEK 2: SASX Sürekli Performans Testi Histogramı
Değerlendirme ölçekleri ve raporları sizinle nasıl paylaşılır?
Dijital sistemde uygulanmış olan ölçeğin histogramı, kişisel verileri içermeyen bir çıktı olarak talep eden hastalarımıza basılı olarak verilir. Ancak histogramın klinisyen tarafından düzenlenen raporu mesleki kurallar gereği danışanlara verilmez. Klinik değerlendirme ve ölçek raporları, son değerlendirme ve tedavi planı oluşturma aşamasından önce psikiyatristlerimize sunulur ve tanı, formülasyon ve terapi sürecine ilişkin bilgi sözel olarak aktarılır.
Değerlendirme raporları başka bir kurum veya kişi ile paylaşılır mı?
Hayır. Kişisel verilerinizin ve iç dünyanıza ilişkin bilgilerin paylaşılması, belirli istisnalar dışında, meslek kuralları gereği yasaktır.
Buradaki temel kural, bilgi paylaşımının yalnızca hastanın yararına olacağı durumları tespit etmektir. Örneğin bir hastamızın başka bir kurum veya meslektaş ile yürüteceği bir çalışma öncesi Psikethica’daki değerlendirme raporu eğer gerekli ise veya fayda sağlayacaksa, ilgili meslektaşın bize ulaşması yeterli olacaktır.
Raporlar hiçbir zaman hastaya verilmez, meslektaşlarımızla bilgi paylaşımı ise hastanın yazılı onamı alınarak ve meslek örgütlerimizin belirlediği kurallar çerçevesinde yapılır.
Psikethica, ister mesleki bilgi paylaşımı olsun, ister mahkemeler veya idari kurumlar tarafından istenen bilgiler olsun, bilgi paylaşımını hastaların menfaat ve haklarını gözeterek yapar veya bilgi paylaşmayı reddedebilir.
LİNKLER:
Grup psikoterapisi / Psikodrama
Psikoeğitim ve atölye çalışmaları
Dış kuruma veya meslektaşa yönlendirme