Psikethica
Kuramsal Eğitim ve Süpervizyon
Kuramsal Eğitim
Psikodinamik yaklaşımın temel ilkelerinden biri, doğumdan itibaren erken dönem deneyimlerin psikolojik gelişimimizi şekillendirdiğidir. Bunun sonucunda ortaya çıkan düşüncelerimiz ve arzularımız, korkularımız, endişelerimiz ve fantezilerimiz, yetişkin olarak davranış biçimimiz ve ilişkilerimiz üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu materyalin büyük bir kısmı bilinçdışıdır ve çoğu zaman farkında olmayız. Bilinçdışı olanın bilince çıkarılmasıyla insanlar sıkıntı verici semptomlara neden olan ketlenme ve kaygılardan kurtulabilir ve daha önce kendilerinde saklı olan bir şeyi görebilirler.
Psikethica olarak, psikodinamik yaklaşıma dayanan bu temel ilkeyi vurguluyoruz ve bu alanda çalışan ve öğrenim gören kişilere kuramsal eğitimler sunuyoruz.
Süpervizyon
Klinik süpervizyon, nitelikli ve uzman bir süpervizör tarafından ruh sağlığı alanında çalışan profesyonellerin süreçlerini desteklemek, değerlendirmek ve eğitmek amacıyla gerçekleştirilen yapılandırılmış bir süreçtir. Klinik süpervizör, genellikle süpervizyon alan kişiden daha deneyimli bir ruh sağlığı uzmanıdır ve bu uzmanlık gerekmektedir. Süpervizyon seansları genellikle haftalık, iki haftalık veya aylık periyotlarla gerçekleştirilir. Süpervizyon türleri, bireysel (bire bir), grup süpervizyonu, akran süpervizyonu, kurum içi süpervizyon ve online süpervizyon gibi çeşitlilik gösterebilir. Klinik süpervizyon, bireysel danışmanlık ve terapi alanında önemli ve bazı kuruluşlar tarafından zorunlu bir mesleki gelişim gereksinimi olarak kabul edilir.
Klinik süpervizyon, çok yönlü ve aşamalı bir süreçtir. Süpervizör, süpervizyon alan uzmana mesleki hedeflerine, vaka yönetim süreçlerine, iş yüküne ve kişisel gelişim alanına destek ve danışmanlık sunmak için çalışır. Klinik psikoloji alanında, psikoloji teorileri ve verileri kullanarak kavramların öğretilmesi, uygulamaların desteklenmesi ve sonuçların değerlendirilmesi hedeflenir. Süpervizör ve süpervizyon alan kişi, birbirleriyle değerlendirme sürecini açarak merak alanlarının oluşmasına ve mesleki zorlukların ya da başarıların tanımlanmasına katkıda bulunurlar. Süpervizör, gözlemlerini paylaşarak, süpervizyon alan kişinin başarılarını, karşılaştığı zorlukları ve yetkin olma yolunda atabileceği adımları aktarır. Klinik süpervizyon süreci, bireysel danışmanlık ve terapiler gibi gizlilik ilkesi altında yürütülür ve danışanların kimlik bilgilerinin korunmasına büyük önem verilir. Son çalışmalar, geri bildirim sisteminin etkili bir şekilde işlediği, ölçme ve değerlendirmenin süpervizyon süreçlerinde önemli olduğunu vurgulamaktadır.
Klinik süpervizyon oturumları genellikle yaklaşık 1 saat sürer. Grup süpervizyonu ise daha uzun bir süreci içerebilir. Klinik süpervizörün teorik ve akademik yaklaşımına bağlı olarak süpervizyon içerisinde mesleki gelişim planlaması, aktarım ve karşı aktarım gibi seans içinde gelişen psikolojik süreçler, kişisel düşünme alanı, kişisel süreç ve yapılanmanın terapi sürecini etkileyebileceği yönler ele alınabilir. Bu yaklaşım, süpervizör ve süpervizyon alan kişinin başlangıçta kararlaştırdığı alanlar üzerinden yürütülür. Etkili bir süpervizyon için karşılıklı güven, kişisel ve kültürel ihtiyaçlara uygun süpervizör seçimi, süpervizyon sürecinin belirli bir sözleşme veya çerçeve içinde ilerlemesi, mesleki gelişime odaklanılması, esnek bir zaman çizelgesi ve özel bir alanın sağlanması önemlidir. Tüm bu bilgiler ışığında, yeni başlayan profesyoneller veya mesleki gelişimlerinde zorluk yaşayan ruh sağlığı uzmanlarının nitelikli bir süpervizyon alması, danışanların iyileşmesi ve zarar görmemesi için hayati bir terapötik müdahale olarak kabul edilir.